Thursday, September 15, 2011 | By: Ibnu Sulaiman

Ya Allah : Sampai Bila nak Sibukkan Diri Dengan Dunia??

-Hari hari yang berlalu, seakan angin lalu yang hanya sekadar singgah  ……terlalu pantas pergerakannya, dalam kewujudannya yang kita rasa namun tidak pula mampu berbicara dari sudut zahirnya,segalanya hanya ketakjuban kejadian Sang Pencipta, Allah yang Esa….MasyaAllah

Namun sesekali hanya membiarkan sisa sisa masa berbaki berlalu pergi tanpa apa apa kebaikan…… betapa ruginya kita……..dengan kesibukan yang entahkan bila akan berakhir, dengan matlamat kehidupan yang ingin dicapai, bla3…………….

Sesekali hati memujuk diri dengan Hadis ;

“Rebutlah lima perkara sebelum datang lima perkara , iaitu masa muda engkau sebelum datangnya hari tua, masa sihat engkau sebelum dilanda sakit, masa kaya engkau sebelum masa miskinmu, masa lapang engkau sebelum datangnya waktu sibuk, dan masa hidup engkau sebelum datangnya saat kematian.” (Hadith Riwayat Muslim dan Tirmizi dari Amru bin Maimun r.a.)

Sibuk….memang sibuk, dan terlalu sibuk….apa lagi sinonim yang cukup untuk menyatakan “busy gilerrrr”.

Bagaimana tuntutan pada agama?sudah cover ke belum?solat 5 waktu ?berjemaah di masjid?

Macam mana pula dengan tuntutan pada masyarakat??? Atau kita hanya mampu melontarkan kata sinis…..ohh mereka yang buang bayi,merogol,mencuri tu semua kurang agama lah…..tatkala pada ketika kita berbangga menjadi ustaz dan merasakan kebaikan seolah2 ingin masuk syurga seorang diri…..


Dan bagaimana pula dengan isteri,anak2 di rumah ……dimana mereka di hati kita????

“Abang kahwin dengan saya ke dengan kerja2 abang???”, sinis si isteri.

“Abah, bila nak teman Aiman pergi playground??”, minta si anak.

“Man, bila nak balik kampung, bapa sakit tu??, sesekali ibu menelefon.

Tetapi, kita hanya mampu berbicara dari raut yang lesu,penat………..”so many things to do, need do it urgently”.

Hari2 yang sedang berlalu pergi, apakah hati dibersihkan dengan ayat ayat Al Quran, dipimpin dengan peringatan kuliah2 agama, dan dibantu oleh teman2 yang mengingatkan kita tentang kematian??

Kita selalu meminta untuk diberi masa untuk menangguhkan kerja kerja kita, namun Allah tidak pernah melewatkan masa kematian kita walaupun sesaaat……hanya yang perlu kita lakukan, beri ruang untuk Allah, untuk agama, mintalah Dia lapangkan masa kita selainnya…….

0 comments:

Post a Comment