Tuesday, March 17, 2009 | By: Ibnu Sulaiman

Sains Aktuari

"Awak belajar apa?"

"Sains Aktuari."

"Akuarium ke,ke Kuari Lombong,mcm bunyi Sains Marin je".Masih segar dalam ingatan perbualan bersama teman tiga tahun yang lepas.Mcm kelakar gak rasanya,Biasalah sebelum ambik kos ni pn sy xtau apa apa pn ,kerana masa berubah manusia berubah dan Allah yang menentukan segalanya sy menukar kos daripada perubatan kepada Aktuari.Biarkan kisah yang lalu ,sekarang kita fokus kepada Sains Aktuari,dunia baru yang tidak pernah diimpi,sekadar untuk mencabar diri sebagai seorang lelaki.

Secara kasarnya,Aktuari adalah aplikasi matematik dan statistik dalam model harian biasa seperti pencen, kebanyakannya insurans,pelaburan,membuat tuntutan dan EPF,KWSP,dan seumpamanya.Biasanya dalam aplikasi sains yang lain kita ada experiment,jd memandangkan dalam math xde experiment,so kita guna something yang kita panggil model matematik,dalamnya kita kena tahu nak buat prediction untuk masa hadapan(main point yang aktuari buat) ,dlm experiment kimia kalau campur2 so bleh dapat result,but actuary kena guna model untuk dapat result.

Aktuari berbeza dengan budak math n statistik sbb dia guna math n statistic utk aplikasi,tp math belajar ruang mcm vektor ,space,jisim n bdak statik byk belajar theoram n prove theoram yang agak bosan n bukan aplikasi.Jarg org yg pandai dlm kedua2nya,biasanya samada stat atau math,tp bg sy statistic lg susah sbb kena imagine ,bukan mcm math just follow the rules shj.Aplikasi yang biasa dibuat adalah predict berapa nilai yang akan diberi kepada org yang beli insurance,berapa dia perlu byr,berapa ada dlm bank(biasanya ini pentg untk bank negara nak tengok reserve)supaya bleh penetrate bila ada case mcm skang,agak darurat.So dengan model yang biasa kita guna,Normal Dist,Gamma Dist.,Exponential Dist.,semua benda ini bleh diterjemahkan dalam bentuk graph,bleh pakai excel je.

Itulah aktuari secara kasarnya,buat prediction untuk masa hadapan berdasarkan data skang dan model yang sesuai dengan sampel data yang diambil.Rasanya xde kos yang senang kalau kita anggap susah kan,so for this one better to think it is easy since you will expose to something yang susah susah but interesting ,you akan appreciate the thing kalau dah faham.Seriously,just take it if you are very good at math.But jgn cari pasal kalau rasa xmampu sbb you will get nothing at the end of the day,better ambik kos lain since this course ramai yang akan fail paper math mcm Calculus,LinearAlgebra,Differential Equation n Probability utk Statistic paper.

But ,jgn pk kerana gaji event aktuary can get more than five digit if qualified,tp x ramai yang lepas pn,so think carefully.

For those guys especially boys ambiklah kos ni ,buktikan lelaki hebat,jgn lg malas belajar,please for the sake of ummah.Siapa nak calculate takaful,everything related to muslim product if not the muslims themsevles right?

Biasanya student yang ambik kos ni pure science student sbb dia byk aplikasi math n economy and paper akaun xdelah susah ngt pn,kalau grap basic ok lah,sbb tu kos ni fokus kpd bdak sains bukan accounting,tp kalau power add math n accountung,satu kelebihan la buat bdak account event kita panggil sains aktuari tp nothing to do with science actually.

So,jom struggle for this course together.

32 comments:

Anonymous said...

salam alaik..tahnx 4 da post..sy seorg stu yg bercita2 nk amek cos nih..salah 1 sbb adlh krn sy ske math n addmath n calculation..n since xramai stu(esp malay)yg ske calculation..sy rase sy patut khadapan ntuk amek kos ni walopon ramai org kate susah..so bleh x saudara tolong bg some tips kat sy 2 be excellnt in dis studies n mybe some support..thanx.ym-husna_diksu04

Hamba Kerdil said...

Just email me alan_wurud@yahoo.com

aireensamirah said...

salam..

still remeber me??
baru jumpa blog kamu..
sama2 la berjuang demi islam melalui kos ni..
insyaAllah..

salam ziarah~

Anonymous said...

sye pun bru berjnak nk ambk course nie..sbb sye mmg mnat giler ngan math..tlong lh bntu sye klu ade pape..email kat www.ct_garfield@yahoo.com
www 2 wjib tlis tau...time ksih..

Ibnu Sulaiman said...

To aireensamirah

Sedang membuang habuk2 kat blog ni,lama sangt dah xjenguk,sama2 la kita meneruskan melalui penulisan ini.....insyaAllah.......

Ibnu Sulaiman said...

To Anonymous

Baru ada masa untuk membalas email kamu ,email yg selalu sy guna fadzlan86@gmail.com........jgn segan2 untuk bertanya,dan sy akan cuba berkongsi apa yg saya tahu......

Farah said...

Salam, um thanks sebab bagi saya buka minda psal Sains Aktuari nih.... um... Saya bdk bru habis matrik and saye amat meminati Math...(InsyAllah) dan utk pilihan di UPU saye ade letak Sains Aktuari sebagai pilihan saya, (atas cadangan kawan yg memberitahu pasal Sains Aktuari... sye ade search tp cam x ley nak byangkn lagi tentang sains Aktuari nih...) tp x tahu lagi dapat atau tidak... cume saya tertanya2 dri segi peluang kerjaya bagaimana? cara bekerja? agak2 ramai x yg menceburi bidang ini? dan adakah berkaitan ngn bisnes cam bdk akaun blaja? (sorry sya tidak tahu sangat tentang akaun sbb sya bdk aliran sains tulen)... well, itu shaja rasenye... hopefully saudara boleh bg pendapat.... terima kasih... :D (atie92@yahoo.co.uk)

Farah said...

Salam, um thanks sebab bagi saya buka minda psal Sains Aktuari nih.... um... Saya bdk bru habis matrik and saye amat meminati Math...(InsyAllah) dan utk pilihan di UPU saye ade letak Sains Aktuari sebagai pilihan saya, (atas cadangan kawan yg memberitahu pasal Sains Aktuari... sye ade search tp cam x ley nak byangkn lagi tentang sains Aktuari nih...) tp x tahu lagi dapat atau tidak... cume saya tertanya2 dri segi peluang kerjaya bagaimana? cara bekerja? agak2 ramai x yg menceburi bidang ini? dan adakah berkaitan ngn bisnes cam bdk akaun blaja? (sorry sya tidak tahu sangat tentang akaun sbb sya bdk aliran sains tulen)... well, itu shaja rasenye... hopefully saudara boleh bg pendapat.... terima kasih... :D (atie92@yahoo.co.uk)

Anonymous said...

slm...sy bru sj d'tawarkan sarjana muda sains aktuari d uitm...blh sy dptkn lebih info ttg kos ni? sy pun actually xfhm sgt kos ni

ummah said...

Nice review! Kalau lah saya baru lepas SPM, saya akan amek this course. Tapi dah pun tamat diploma dan sedang menghabiskan degree dalam course yang tak sains. Oh oh, I miss math and addmath! Selamat maju jaya ummat Islam.

Ibnu Sulaiman said...

To Ummah....

No problem la, jangan rasa macam kecewa ke, the thing is, just appreciate apa yang awak sedang lakukan, melihat ke belakang bukan bermaksud tidak bagus, namun menilai kebaikan ke depan adalah yang terbaik..insyaAllah semuanya kerana Islam...

nurul said...

salam saudara...alhamdulillah trbukak aty sy untk mengmbil kos ni..sy harp saudara dpt mmbntu sy..sy teringin nak amik kos nie dr skolah lg ktka sy trdgr owg crta psl sains aktuari..blh x saudare ctr pasal selok belok untuk amik kos nie..sy br berumur 17 tahun..

ika haris said...

salam . thnx 4 da info . Alhamdulillah ,sy dpt kos ni di UKM.insya allah , 2.9.12 ni baru dftr.. sy dri kos perakaunan dlu..betul ke ssh sgt kos ni ?????

Ibnu Sulaiman said...

Untuk yang membaca entry ini, minta maaf banyak2, blog ni dah berhabuk rasanya....

to ika Haris, selalunya student yang amek Aktuari dari aliran Sains yang among top scorer, so you must be among the best one, hopefully you you'll find it better, tak lah nak kata susah sgt tu, quite ok la,for me tak boring, sbb aplikasi math kita boleh nampak melalui application dia...

To Ika,

Which part yang awak need me to expain further?


Ibnu Sulaiman said...

http://fadzlansulaiman.blogspot.com/2010/12/science-aktuariactuarial-science.html#comment-form

Kepada yang detail, boleh singgah to my other blog, but nice one, sbb bahasa agak tunggang langgang,just naive one

Anonymous said...

kte gji utk aktuari ney tggi tp pmulaan 2 ribu lbih j n mksimum pn 5 lbih j....mcm mne tu?

Ibnu Sulaiman said...

Based on my past experience la, nak jadi aktuari ni tak mudah, sebenarnya yang gaji mahal tu bila dah jadi assosiate or actuary, tp sememangnya aktuari sangat diperlukan, cuma tak ramai yang sanggup nak pergi sejauh tu, ramai graduate aktuari, setengahnya terus jadi banker macam saya, ada setengah tak ada peluang nak kerja kat insurance sebgai aktuari,

Gaji pun kalau normal banker tu biasa je, unless kalau kerja kat insurance sbg aktuari dan amek paper profesional baru mahal gaji

Anonymous said...

kte aktuari sangat diperlukn, tp ramai xsanggup pergi sejauh tu..kenape ramai xsanggup?? npe ramai pilih jadi banker? tpi, org aktuari mmg senang dapat keje kn?

Ibnu Sulaiman said...

To anonymous

Boleh saya tahu saudara/saudari status? bekerja? belajar? belajar apa?....

Kenapa tak sanggup? sebenarnya bukan tak sanggup tapi commitment dan time consuming, nak jadi yang exactly actuary, kena lepas proffesional paper (if not mistaken ada 9 paper, boleh google SOA (society of Actuary), normal nak pass satu paper mungkin nak kena repeat 3x, harga pun tak lah murah maybe dalam 300-600 per paper kot, so nak kena study lagi, selalunya kalau dah grad without paper, memang susah nak kejar study....

Even some of my friends dah ada few papers (3-4) just decided not to continue, ada yang take paper 1 3x, then repeat for paper 3 few times, so not everyone willing to to that for 4-6 years to become actuary, a lot to sacrify, might as well become a modelling kat bank, best aper...haha ,promote sikit.

sayaAin said...

Saya dapat diploma Sains Aktuari di Uitm,
Kalau diploma sambung degree pulak berapa tahun yer degree?

ummu*hongki said...

saya ada baca dekat 1 blog ni.. dia ambil course ni dekat overseas. N now dia keje kat sana sebgai actuaries. Bila baca apa yang dia post, macam lagi senang nak jadi actuaries kalau belajar kat overseas.. Betul ke? Just nak tanya pendapat lah..

Ibnu Sulaiman said...

TO sayaAin

Diploma 3 tahun, sambung degree 3 tahun tapi rasanya dia akan masuk tahun 2 sbb dah transfer kredit dari diploma, so total of 5 tahun, if tak silap, sama juga dengan student matrik, 1 tahun matrikulasi dan 4 tahun kursus degree, so 5 tahun

To UmmuHongki

Bergantung pada rezeki jugak, tapi yang pasti, kalau nak jadi aktuari kena ada proffesional paper, kat Malaysia sbnrnya peluang nak jadi aktuari kecik, kat luar lagi byk contohnya singapore.

Anonymous said...

assalamualaikum,
bidang nie ada kaitan dgn accounting and economics ke?
ada orang cakap kat saya yang bidang nie banyak theory dari kiraan. betul ke?

Ibnu Sulaiman said...

Waalaikumussalam...

Memang ada kaitan dengan accounting dan economic...itu kira base dia

Tapi core actuarial adalah statistic, add math,

Anonymous said...

demand utk kerja sbagai actuari banyak tak dekat malaysia dalam 10 tahun akan datang? -nur

Miss Ai said...

assalamualaikum saya lepasan asasi mcm minat jer tapi xtau nk amik ke tidak saya tak tau nak keje ape arghhh stresss

faiz95_hooligangs.blogspot said...

assalamualaikum.
dkat malaysia peluang pekerjaan untuk bidang aktuari bnyak x?
risau jugak ni

Azimah Jamial said...

Salam, sy baru je tamat Degree Aktuari. Tp sbnrnya, sy p0n x faham apa yg sy belajar. Sy teruskan pon, sbb kwn2 sekelas nasihat, xyah tukar course. Mane tawu nnt dpt course yg lagi ssh nak adapt.
Tp seriuosly, sy cuma minat calculation je.. Bila dtg part nak apply, sy susah nak nampak konsep tu..susah nak apply ape yg sy belajar.

Skrg ni, sy konfius nak cari keja kat mana. Sy duduk area seberang perai, penang.
kebanyakan keja yg nmpk best2 dkt area selangor, kl.

Sy jeles bile kwn2 ramai dah dpt keja even kitorang x grad pon lagi.
kdg2 sy mcm salahkan negeri sy, mcm xde offer keja utk student actuary je,
tp, sy faham la..rezeki ade kat mane2 kan?

skrg ni, blh x sy nak tawu, keja ape lagi yg blh sy apply?
Sbb, setakat ni yg berkaitan dgn aktuari...kebanyakan yg sy jumpe, its all about MARKETING. really annoyed. sbb sy x minat sales...huhu!
cthnya,, perunding kewangan takaful. Sy ingat blh kira2 dl kewangan, bg nasihat.. tp xsangka lak kena marketing jgk. Cari customer utk diberi kaunseling la kot.

From that time, sy jadi down gile. Nape aku x ambik engine. Blh apply dlm kehidupan. Tp aktuari, siyes susah nak adapt plus nak apply bile.

Sy praktikal kat bank. Tp bosan. Sbb dorang sendiri xtawu ape bidang keja sy. Sy lak, xtawu nak explain mcm mane. Sy cume explain, kaitan insuran, pengiraan anuiti.

Tp td, admin ade ckp pasal modelling dlm bank. Mcm mane tu? Dan, mcm mane nak apply sbnrnya.
Sy tgk, kalau keja bank...dorang kena buat marketing jgk sbg permulaan. HMM!

Sy yg terlalu memilih atau sy xtawu cara bekerja lagi???

Sy nak cari keja yg buat sy mendalami Islam. Tlg org Islam. Sbb sy xnak jadi manusia yg xde ape2 sumbangan kpd Islam.

apa2 nnt, blh email sy azimahjamial@gmail.com.
Terima kasih ye.... (rase hilang sikit beban, tanggung sbb stress cari keja,,,haha)

Ibnu Sulaiman said...

To Miss Ai

Belajar bukan semata utk kerja, sbb bila itu tujuannya, setengah jalan awak dah surrender, sbb awak tak ada passion, carilah benda yang rasa sesuai, tapi tak semua benda awak tahu awak mint, contohnya mcm sy, sy rasa mcm pandai biologi, tp bila dah masuk matrik, result math lg ok, so sy teruskan dgn aktuari, dan mula mencari peluang yang ada dalam aktuari....

Ibnu Sulaiman said...

Nur

Saya bukan penganalisis, sy tak boleh expect in 10 years down the road what will happen, its better to put knowledge and passion first, kemudian baru kerja, jawapannya terlalu subjektif, contohnya sy rasa nak dapat kerja mudah, tapi kawan2 saya tak semua begitu....

Ibnu Sulaiman said...

Azimah,

Rasanya awak yang email sy sebelum ni kot, dan saya rasa awak lost dalam aktuari, one thing to remember, nombor2 yang kita belajar perlu diterjemah dalam bahasa layman term, atau bahasa orang faham, dan mmg ramai pun ramai yang tak boleh explain or analysis ........

Saya antara yang dapat keputusan terbaik masa degree, tp xde lah pandai sgt pun, bila sy grad, ramai kawan2 dah dapat kerja, so mmg kita rasa segan, kecewa and down, apath lagi kita rasa reputasi kita tinggi....tapi kena ingat, apakah itu ukuran degree kita? dapat kerja maksudnya bagus? sy rasa tak, degree hanya permulaan, ada kawan2 sy aktuari, ada 2,3 proffesional paper, kerja kat bank tapi hanya buat kerja2 yang tak setimpal....

My advise, appreciate what you have, cuba tengok orang yang lagi tak bernasib baik, peluang banyak insyaAllah, mencari kerja bukan bermakna awak terima sahaja kerja yang ada, tapi memilih yang sesuai dgn personaliti yang sesuai,

Try your best utk mula sesuatu, sy mula kerja dengan buat simple work dekat company insurance, then masuk bank kecik, then bank besar, banyak kan jalan sy, but in the end, sy boleh berdiri sama tinggi dengan those yang grad US, Alhamdullilah, bukan nak bangga, tapi jalannya tak mudah, n sy bukanlah pelajar cemerlang pun....

Ibnu Sulaiman said...

To faiz95_hooligangs.blogspot

Aktuari, satu bidang yang agk mendapt tempat di Malaysia, tapi peluangnya bukan dekat aktuari, terutama di malaysia position aktuari tak banyak, cuma kebelakangn ni ada nampak banyak sikit, basically satu company maybe pakai 3-4 aktuari je kot, so kalau bernasib baik dapatlah, cuma peluang lain byk contohnya risk management, corporate finance, modeling, yang juga memberi kelebihan kepada graduan aktuari, benda nya kekadg lebih kurang je, bila dekat insurance company contohnya, kita buat aktuari, tp bila kat bank , buat modeling, semua basis sama, guna database, programming,analysis, etc

Post a Comment