Tuesday, March 17, 2009 | By: Ibnu Sulaiman

Sains Aktuari

"Awak belajar apa?"

"Sains Aktuari."

"Akuarium ke,ke Kuari Lombong,mcm bunyi Sains Marin je".Masih segar dalam ingatan perbualan bersama teman tiga tahun yang lepas.Mcm kelakar gak rasanya,Biasalah sebelum ambik kos ni pn sy xtau apa apa pn ,kerana masa berubah manusia berubah dan Allah yang menentukan segalanya sy menukar kos daripada perubatan kepada Aktuari.Biarkan kisah yang lalu ,sekarang kita fokus kepada Sains Aktuari,dunia baru yang tidak pernah diimpi,sekadar untuk mencabar diri sebagai seorang lelaki.

Secara kasarnya,Aktuari adalah aplikasi matematik dan statistik dalam model harian biasa seperti pencen, kebanyakannya insurans,pelaburan,membuat tuntutan dan EPF,KWSP,dan seumpamanya.Biasanya dalam aplikasi sains yang lain kita ada experiment,jd memandangkan dalam math xde experiment,so kita guna something yang kita panggil model matematik,dalamnya kita kena tahu nak buat prediction untuk masa hadapan(main point yang aktuari buat) ,dlm experiment kimia kalau campur2 so bleh dapat result,but actuary kena guna model untuk dapat result.

Aktuari berbeza dengan budak math n statistik sbb dia guna math n statistic utk aplikasi,tp math belajar ruang mcm vektor ,space,jisim n bdak statik byk belajar theoram n prove theoram yang agak bosan n bukan aplikasi.Jarg org yg pandai dlm kedua2nya,biasanya samada stat atau math,tp bg sy statistic lg susah sbb kena imagine ,bukan mcm math just follow the rules shj.Aplikasi yang biasa dibuat adalah predict berapa nilai yang akan diberi kepada org yang beli insurance,berapa dia perlu byr,berapa ada dlm bank(biasanya ini pentg untk bank negara nak tengok reserve)supaya bleh penetrate bila ada case mcm skang,agak darurat.So dengan model yang biasa kita guna,Normal Dist,Gamma Dist.,Exponential Dist.,semua benda ini bleh diterjemahkan dalam bentuk graph,bleh pakai excel je.

Itulah aktuari secara kasarnya,buat prediction untuk masa hadapan berdasarkan data skang dan model yang sesuai dengan sampel data yang diambil.Rasanya xde kos yang senang kalau kita anggap susah kan,so for this one better to think it is easy since you will expose to something yang susah susah but interesting ,you akan appreciate the thing kalau dah faham.Seriously,just take it if you are very good at math.But jgn cari pasal kalau rasa xmampu sbb you will get nothing at the end of the day,better ambik kos lain since this course ramai yang akan fail paper math mcm Calculus,LinearAlgebra,Differential Equation n Probability utk Statistic paper.

But ,jgn pk kerana gaji event aktuary can get more than five digit if qualified,tp x ramai yang lepas pn,so think carefully.

For those guys especially boys ambiklah kos ni ,buktikan lelaki hebat,jgn lg malas belajar,please for the sake of ummah.Siapa nak calculate takaful,everything related to muslim product if not the muslims themsevles right?

Biasanya student yang ambik kos ni pure science student sbb dia byk aplikasi math n economy and paper akaun xdelah susah ngt pn,kalau grap basic ok lah,sbb tu kos ni fokus kpd bdak sains bukan accounting,tp kalau power add math n accountung,satu kelebihan la buat bdak account event kita panggil sains aktuari tp nothing to do with science actually.

So,jom struggle for this course together.