Thursday, January 8, 2009 | By: Ibnu Sulaiman

Masihkah Istiqamah dan Tsabit dalam Kebaikan?

Mungkin yang bersekolah agama pada zaman sekolahnya begitu cantik dengan pakaiannya ,manakala sesetengahnya begitu menjaga pergaulannya, masa itu masih sempat untuk menunaikan solat lima waktu berjemaah di masjid atau surau.Segala galanya seperti sempurna ,seolah olah andai ajal tiba maka kebaikan adalah baginya.

Zaman persekolahan telah berlalu, maka apakah ia masih sama seperti dahulu ?andai seorang yang membaca Al Quran mampu untuk membacanya lima juzuk ,apakah sekarang dia mampu mengekalkan satu juzuk?atau lebih teruk dari itu.

Bukankah kita masih belum diuji ketika persekolahan? dimana letakkan segala yang dipelajari?tidakkah kita cuba kembali kepada apa yang dipelajari?bukankah tujuan utama kita adalah untuk memperaktikkan apa yang telah dipelajari dahulu ,sekarang atau selamanya?

Mari kita menilai iman kita,mampukah kita solat lima waktu tepat pada masa ,atau solat di masjid ,atau disebabkan kita bersendirian maka kita solat berseorangan,bukankah Nabi pernah bersabda akan membakar rumah orang yang tidak pergi solat di masjid bagi golongan lelaki ,maka apakah pernah terlintas untuk istiqamah dalamnya?semoga Allah memberi kekuatan untukku dan semua untuk menjaganya.Sekarang adalah masa diuji dengan kesibukan ,dengan pelbagai benda yang tidak dapat dielakkan ,maka andai kita melepasinya maka itulah tanda iman yang sebenarnya.Sama sama kita berjuang menghadapinya.Amin.

0 comments:

Post a Comment